TAHSILAT MAKBUZU
MAKBUZ
Para ya da baska bir seyin teslim alindigi gösteren belge, alindi.
Makbuzlarin resmiyet kazanabilmesi için bir noter tarafindan onaylanmasi veya resmi anlasmali matbaalarca basilmasi gerekmektedir.
TAHSILAT MAKBUZU
Tahsilat makbuzu, iki ticari taraf arasinda gerçeklestirilen mal ve hizmet alisverisinde düzenlenmesi gereken bir makbuz türüdür. Bu makbuz, satisi yapilan ürün ya da hizmetin parasinin ödendigine dair düzenlenir. Tahsilat makbuzu, ürün ya da hizmetin ödemesinin tamaminin ya da bir kisminin yapilmis oldugu durumlarda düzenlenmis olabilir. Bu sayede müsterinizden aldiginiz ödemeyi resmi bir sekilde belgelemis olursunuz.
Ürün ya da hizmetiniz ile ilgili karsilasacaginiz olasi bir durumda bu belgeyi ibraz edebilirsiniz. Bu anlamda tahsilat makbuzu, diger makbuz çesitleri gibi hukuki niteligi ile de önemli tasir.
Tahsilat Makbuzu Nasil Kesilir ve Doldurulur?
Tahsilat makbuzu, taraflar arasinda alacak verecek olup olmadigini belgeler nitelikte hazirlanan bir makbuz çesididir. Tahsilat makbuzu, ödeme alindiktan sonra doldurulur. Bunun için zorunlu alanlarin dikkatli bir sekilde doldurulmasi ve hangi tarihte düzenlendigine dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde belgenin geçersiz sayilabilir. Ödemenin yapildigi tarih bölümüne hizmetin alinip paranin ödenmis oldugu tarihin yazilmasi gerekir.
Tahsilat makbuzunda yer almasi gereken bilgiler;
-
Makbuz düzenleyenin adi, soyadi ve unvani
-
Makbuzun düzenlendigi tarih
-
Makbuz düzenleyen tarafin adresi ve telefonu
-
Ödemenin yapilma sebebi
-
Yazili ve rakam ile yapilan ödemenin tutari
-
Tahsilatin çekle gerçeklestirilmesi halinde çek numarasi ve çekin hangi bankaya ait oldugu
-
Ödemeyi alan tarafin imzasi
-
Ödemeyi yapan kisi adi ve soyadi